Sunday, June 8, 2008

De Mortel.

Yesterday I wrote about my visit to the De Mortel nestsite. Today some pics of yesterday and my Dutch report of the day for my Dutch audience.
The pics are courtesy Ton Kuipers, thanks Ton.
When you visit his website you can see many more pics and videoclips of his daily visits to the nestsite:
http://www.xs4all.nl/~kuiperst/









Zaterdag 7 juni: DE MORTEL!! Hoera.

Vroeg op, tenminste voor mij is dat vroeg op de zaterdag. Na de poezenfamilie van eet- en drinkvoorraad voor de dag te hebben voorzien rij ik tegen 9:45 Drachten uit.
In Zwolle Arjen opgehaald en dan richting mekka, uuh pardon De Mortel
Voor de tigste keer weer es flink omgereden ( lees verdwaald) dus dat wordt toch morgen een TomTom kopen ggrrr.

Bij aankomst op het spottersveld zijn daar al Ton en Lambert. De jonge valken geven ons een welkomst vlucht en wwooowww wat mooi!
Eerst wat gegeten in Grotelshof. Een uitsmijtertje. Tenminste dat was de bedoeling, dit was een mega insmijter. Zo'n groot bord vol lekkerheden waar je een week proviand aan hebt. Veuls te veul natuurlijk. Maar toch met een volle maag naar het spottersveld.

Op naar de Toren. Ik mag van Lambert z'n scoop gebruik maken, dank je wel Lambert. En dan zie je dus echt valken. Er was heel veel vliegbeweging, het gaat zo snel allemaal. Het eerste wat me opvalt is wel het gemak waarmee er in ieder geval 2 al vliegen, schitterende glijvluchten, sierlijke bochten en zekere landingen. Nix juveniel gepruts. Tikkertje spel, rondjes om de Toren, gemakkelijke landingen. Overal valkjes! Wat een feest. Kan me nauwelijks voorstellen dat dit de 4 aanbiddelijke pluiskuikens zijn van 3 week terug die ik van zo heel dichtbij mocht bewonderen en aanraken. Wat gaat het toch snel!

Intussen zijn ook gearriveerd: Marijke, Liessander, Huismus, Tess, Marianne, Steenarend en later nog Piet uit Lieshout. Een heel gezellige groep. Tess had haar waakhond toch maar meegenomen voor het geval dat , maar die bleek vooral ontzettend lief!

Geboren vliegers zijn deze kinderen van mooie S2. En mooi is ze. Dankzij Lambert z'n scoop kan ik haar nu voor langere tijd van heel dichtbij bekijken. Ze zit op een gegeven moment op de onderste ring zonder tegenlicht, zodat ze scherp afsteekt tegen de achtergrond. Haarscherp heb ik haar in het vizier en laat mijn ogen over haar schitterende krachtige verschijning gaan. Haar mooie koppie waarvan ik de trekken in alle 4 juvies terug zie. De baardstrepen, de mooie snavel. De horizontale streepjes van haar borstveertjes. De sterke gele poten met de genadeloos scherpe nagels. Wat is dit toch een schitterende dier de Falco peregrinus.

Er zijn intussen eigenlijk voortdurend vliegbewegingen, de juvies hebben er zin in. Ze vliegen gewoon boven je hoofd, keren en vliegen een rondje Toren, spelen tikkertje om weer ergens te landen. Hun plezier is hoorbaar aan het speels geschreeuw en S2 haar antwoord vanaf de Toren. Prachtig hoor om dat mee te maken!

Spectakel was er ook. Het gebeurt zomaar, voor je er erg in hebt is het al gebeurd. Van de Toren stijgen 2 juvies op en zetten koers rechts van ons boven de bomen naar een duif. Kennelijk duifje plagen, geliefd spelletje natuurlijk. Dan zet S2 af vanaf de antenne, door de scoop gezien, machtige vleugels en gaat er echt als een speer vandoor. Wat een snelheid: in een kwestie van een paar tienden van seconden heeft ze de 2 kids ingehaald, schiet er voorbij en PATS slaat de duif. Zomaar in horizontale vlucht. Bats en het was gebeurd. Je gelooft je eigen ogen niet. Wat een enorme snelheid!
Met de duif in de sterke klauwen draait ze een fraaie bocht en zet aan op de Toren achterna gezeten door 2 van enthousiasme krijsende juvies.
Ze deponeert de duif op de onderste ring, maar gaat niet plukken.

De juvies proberen haar verbaal toch over te halen, maar ze doet het niet. Ze gaat lekker zitten. Pa komt er bij. Maar die gaat ook niet plukken. Die gaat er lekker bij zitten, helemaal links op het hek, met naast hem een juvi. We zien dan 5 veertjes dwarrelen. aha er wordt geplukt. Maar er komt geen 6e veertje. Ze kunnen het niet of ze hebben geen honger. De rust keert weer.

S2 vertrekt naar de antenne en haar oudste zoon neemt naast haar plaats. Pa zit in de kast en zich bewust van de schare vrouwelijke bewonderaars onder aan de Toren laat hij zich zien op het rooster. En wel van zijn allermooiste kant. Hij kijkt naar beneden, draait wat en begint aan zijn dagelijks toilet. De veren worden weer netjes dichtgeritst, kopppie gekrabt, moet ook gebeuren per slot, nageltjes bijgehouden. Hij schudt de veren eens op. Wat isie mooi, onze Pa. S2 kijkt es even naar hem en dan naar ons op een manier van, hij is van mij, waag je niet in de buurt!

Na een korte siesta nemen de vliegshows een vervolg en zien we schitterende vluchten van juvies en van de ouders. Opzij van de Toren krijgen 2 reigers er ook zin in en laten ook een paar staaltjes van machtige vliegkunst zien. Schitterende dieren !!

Lambert neemt Arjen en Marijke mee op wandeltocht.
Wij meiden maken het gezellig op het spotterveldje. Vlak voor de wandelaars terugkomen zien wij rechts van de toren 3 valken, 1 heeft een zware prooi en laat die vallen. Schiet er als een speer achteraan, maar verschijnt ook weer boven de bomen. Wooww!!! Van de terugkerende wandelaars begrijpen we dat we een mislukte prooioverdracht hebben gezien. S2 has een prooi in de lucht overgedragen aan een juvie. Maar de duif was te zwaar en glipte uit de onervaren klauwen. Maar was prachtig om te zien!

Er blijft veel te zien, om en op de Toren. We tellen meerdere keren 6 valken. Maar wie waar is, dat is niet vast te stellen. Wel zien we , tenminste dat denken we een roodbonte koe op de bovenste ring, of was het de 4e ring..... Wijn, frisdrank, koffie, thee, eierkoeken, boterkoek, chips, olijfjes, het is buitengewoon aangenaam toeven op het spottersveld. Meiden bedankt voor al het lekkers!

Ook Staatsbosbeheer komt nog even langs voor een aangenaam gesprek en tegen half zeven rij ik in mijn rode bolide ( ahum) de Hemelsbleekweg af richting het Noorden. Achter ons verdwijnt de Toren. De heimwee schiet nu al weer door me heen. Dag mooie lieve Es en Pa, dag lieve juvies, tot gauw.

Het was een superdag, eentje om in te lijsten. Zoveel gezelligheid, zoveel gelachen en gezellig gekletst, zoveel mooie valken gezien ( waren het er nou toch 9 ?) allemaal bedankt!

No comments: